Auto jonger dan 6 maanden of 6.000 Km? Nieuw voor de BTW!

Een veel voorkomende fout bij importavonturiers in Nederland! Doordat het BTW tarief in Duitsland ligt op 19% BTW kiezen veel particulieren er voor de BTW in Duitsland te voldoen. Hierbij vergeten echter veel mensen dat auto’s jonger dan 6 maanden en 6.000 Km die je in een ander EU-land koopt en naar Nederland brengt of laat brengen altijd in Nederland de BTW betaald. Dit betaal je ongeacht of je de 19% al in het buitenland hebt betaald. Je betaalt dus nogmaals 21% en niet het verschil van 2% in het BTW tarief. Duur foutje dus!

Maar wanneer is een auto dan niet voor de BTW? De vaste regel is dat een auto jonger dan 6 maanden en 6000km wordt beschouwd als nieuw voor de BTW. De auto moet overigens aan beide eisen voldoen. Een auto van 4 maanden en 6500km is dus nieuw voor de BTW. Zo ook een auto van 9 maanden met 4500 km. Om de leeftijd van de auto te bepalen is de aanschafdatum leidend. Wanneer de Belastingdienst hieraan twijfelt kan gevraagd worden om hier extra bewijs voor aan te leveren. Denk aan een factuur, koopovereenkomst of bankafschrift.

Kortom, je moet er dan dus voor zorgen dat je de auto ex btw kunt aankopen in het buitenland. Dit gaat natuurlijk alleen wanneer het ook daadwerkelijk een btw auto betreft. Wanneer het een buitenlandse marge auto die al eens van een particulier is geweest betreft,  is deze regel echter ook van toepassing!

Hoe kan ik het beste particulier een jong gebruikte auto in Duitsland kopen?

Zoals eerder vermeld ligt het BTW tarief in Duitsland op 19%. Als de auto dus ouder is dan 6 maanden en 6.000 km kun je het beste de BTW in Duitsland betalen. Dit scheelt namelijk 2% in de aanschafwaarde. Betreft het een auto jonger dan 6 maanden of 6.000 km, koop de auto dan nooit inclusief BTW in Duitsland!

Hoe kan ik het beste bedrijf een jong gebruikte auto in Duitsland kopen?

Koop je zakelijk een auto in het buitenland en betreft het een BTW auto dan kun je deze ex BTW aanschaffen. Vervolgens kun je de auto bij import in Nederland opgeven bij de Belastingdienst. Dit noemen we ook wel intracommunautaire levering. Je koopt de auto dan in het buitenland tegen 0% btw om bij import vervolgens de Nederlandse BTW van 21% aan te geven bij de Belastingdienst.

Om een auto intracommunautair aan te kunnen schaffen zal je vaak de volgende documenten moeten overleggen.

  1. Uittreksel KVK
  2. BTW nummer
  3. Persoonsgegevens

Een auto importeren en vervolgens BTW terugvorderen gaat niet. De 21% die je in Nederland aangeeft is uiteraard volledig aftrekbaar